Connection Center – NPBC

The Connection Center is a new 7,500 sf, multi-purpose center which will be primarily used for ministry and fellowship activities. This center will serve as the congregations hub for connection.

The project includes a large gathering and welcoming hall, administrative offices, and large banquet kitchen. It will provide the ability to do ministry in an even greater way.

 

LSOP Mainstreet Renovation

The renovation to the “Main-Street” facilities at the Little Sister’s of the Poor – St. Martin’s Home campus required that CAM raise the existing roof structure within the middle of an occupied facility, and provide a new library, salon, community store, coffee shop, formal dining facility, and common areas. In addition, our team renovated all main corridors within the facility, and completed a full mechanical and electrical system extension and upgrade.

In similar nature to the previous phases, the building remained occupied and fully functional throughout the project.

 

 

Basilica of the Assumption – Adoration Chapel

Prior to its restoration, the Adoration Chapel below the sanctuary of the Basilica of the Assumption was just one of a number of small rooms. Though certainly a sacred space for contemplation and prayer, it presented less than an inviting space for worship.  Until a fisherman at Loch Raven reservoir “caught” a most unusual item – an antique Gothic monstrance – which he gifted to the Archdiocese of Baltimore. This restored monstrance sits beneath the octagonal baldachino with its white Corinthian columns and brilliant blue tiles at the altar within the restored Adoration Chapel.

Belying its small size, restoration of the chapel involved a tremendous amount of work.  CAM’s forces completed virtually all of the work themselves with the exception of the new marble flooring, construction of the altar and installation of the new lighting.  The plaster arches were modified and restored, the brick flooring removed and the substrate leveled for installation of the marble flooring. The wrought iron gate was designed, custom fabricated and installed to provide a distinctive entrance into the chapel.  Previously exposed conduits were hidden behind new drywall. A new railing mimicking that of the sanctuary above was installed to separate the nave of the chapel from its seating and new millwork was installed throughout to provide the sense of history that a chapel within America’s first cathedral warrants.

Though very small in size, the renovation of this chapel presented challenges not often seen in a project of this magnitude.  The Basilica above remained operational throughout the project, necessitating careful coordination to deliver new materials and dispose of the debris, and noise had to be kept to a minimum so as not to disrupt the frequent masses within the sanctuary above.  The work of CAM’s Field Superintendent was often reviewed by the on-site priests and the Monsignor who, after living through two restorations of the Basilica itself, had become quite adept at scrutinizing the quality of workmanship.

In his dedication, Archbishop William Lori acknowledged the anonymous fisherman whose gift inspired the restoration of the chapel where each day the faithful come to pray for priestly and religious vocations.

Upon its completion, the new Adoration Chapel was dedicated to the great work of Monsignor Arthur Valenzano, vicar of the Basilica, who had originally established the small adoration chapel, but sadly has since passed away after the dedication of the project.

All Saints Evangelical Lutheran Church

Nearing his retirement as Head of Procurement for Morgan State University, Churchill Wortherly became the Pastor of All Saints Lutheran Church in 2009.  A fire, originally thought to be arson but later determined to be electrical failure, severely damaged his Church and virtually destroyed the lower level offices, social hall, kitchen, restrooms and classrooms on the lower level of the building.  The sanctuary, offices and classrooms above suffered damage from both the fire and the firemen as they put out the blaze.  What was not burned was either broken or suffered smoke damage precluding both worship and the pre-school which had occupied the building.

Pastor Wortherly contacted CAM Construction with whom he had worked at Morgan State University to work with him and his congregation to restore the Church building and aid them in receiving the appropriate funds from their insurance company.  CAM developed the scope of work needed for the restoration, provided pricing for each portion of the project on an individual basis and then worked directly with the Church and their insurance company to ensure that the Church could maximize the replacement value from their policy.

The lower level social hall, most severely damaged by the fire, had both lead paint and vinyl asbestos tile flooring which needed to be remediated, the heat had severely damaged the walls and ceiling and the kitchen was a total loss.  The windows in the sanctuary had been broken out, the narthex received smoke damage, the handicap lift had been destroyed and the ceilings and insulation throughout the complex had been contaminated by smoke.

With a very limited budget CAM was able to completely restore the lower level, restore the wall and floor finishes at the sanctuary, provide new windows at the sanctuary, install a new elevator, provide new finishes for all of the classrooms and offices and not only restore all the restrooms but bring them into compliance with current ADA standards.  Through the efforts of CAM and Pastor Wortherly all insurance funds were used judiciously  Also challenging is the fact that the Church remained operational throughout the restoration and the replacement of the electrical service.

Very sadly Pastor Wortherly succumbed to an illness and did not live to serve his congregation in their newly restored home.  His loss added to the challenge of the project because of his personal involvement in the design and construction and his relationship with the insurance provider.   However, CAM was able to complete the project on time, within the small budget available to them.

It was Pastor Wortherly’s dream that the restored Church be “better than ever before” and no one doubts that he is smiling down from heaven now that the project is complete.

LSOP St. Martin’s Chapel & Postulate Renovations

Throughout CAM’s  with the Little Sisters of the Poor at St. Martin’s Home, multiple, individual, design/build projects have been constructed within the home.  One project included the completion of the design/build renovations to the Chapel, its gathering and parlor areas, the Convent and Postulant residences.

It is important to note that all electrical, plumbing, HVAC and fire protection work was completed and added to the existing operating systems within the home.

As with the entire project, chapel renovations included full hazardous materials abatement, removal of all but two walls within the chapel space, replacement of the existing glass panels with new handmade art glass, replacing the entry doors, and a new level five finish barrel vault ceiling was added.  All of the electrical and HVAC equipment is housed above the ceiling. Lighting is provided by 46 pendant lights, high hat perimeter and accent lighting. The lighting system has 8 dimming zones to provide multiple configurations for the various services. The high ceiling at the perimeter of the chapel has been constructed as a drywall cove which is sprayed with an acoustic treatment.

The newly constructed altar platform with its ramped entry, consistent with the remainder of the chapel is finished with specially selected 16”x 32” stone tile flooring.  At the altar area hand finished plaster accent walls draws the eye to the stone clad wall behind the crucifix.  Niches for artwork and side adorations were constructed and the arched drywall openings on either side of the altar area lead to the sacristies and celebrant’s restroom.  Included in the Chapel renovation project was the renovations to the gathering/parlor area and work to the offices adjacent to the gathering area.

Two of the many unique challenges of the project included ensuring sound attenuation for the air handling units located directly behind the altar as well as matching the marble of the liturgical furnishings which were removed, protected and re-installed.  The marble was finally matched by using reclaimed and re-cut materials specially fabricated for this project.

Similarly, critical to the Sisters was the light level and the comfort of worshipers by the spacing of the pews.  These decisions were finalized only after visiting and documenting finished spaces in three similar chapels.

The Postulant and Convent area renovations included a total gut, hazmat abatement, and total systems replacement.  Major structural modifications to the roof allowed for a new clerestory on the second floor. New shingle and flat roofs were constructed as well.  Also installed was an elevator within the modified existing shaft, new windows on both floors, and construction of the bedrooms and bathrooms for the Sisters and Postulants, a library, exercise room, laundry, refectory, pantry, offices, archival storage, and a devotional chapel within the Convent.  The simple yet detailed finishes provide the Sisters and their guests with a welcome place of respite from the round the clock duties serving the elderly residents.

As with each of the previous projects on this site, CAM’s work had to be scheduled so as not to interfere with the ongoing activities of the home, and to minimize disruption to the population, staff and the Sisters themselves.

St Elizabeth Rehabilitation & Nursing Center

Renovating the public areas of an occupied building is always challenging, but doing so throughout a multi-story structure occupied by the elderly and their caretakers is particularly so.   Virtually every finish material for the renovation was either custom made for the project or purchased from vendors all throughout the United States and Europe. The design intent for the renovations was that newly installed entryways into the resident rooms, hallways and common areas would resemble their former homes and to create “neighborhoods” where the elders reside in a “person first” environment. Seven different pediment entries were all custom fabricated and received a different painted finish to create the appearance of a “neighborhood”. Work was completed to the resident entries and corridors without need for a single resident relocation. Each of the corridors was completely renovated with new wall coverings, new drywall bulkheads and custom designed residential style lighting.

The existing nurses’ stations were converted to gathering areas and custom built-in charting/med stations were relocated to newly created recesses within the corridors.   CAM’s forces completely renovated the two day rooms on each floor, leaving one operational while the other was under construction. Warming kitchens were renovated and a new scullery to serve the kitchens constructed without interrupting meal service. Four batheries on each floor were completely renovated with custom made, and onsite cut, European ceramic tile, residential style lighting, towel warmers, and new bathing equipment

Elevator lobbies and common areas throughout the resident floors, as well as the main lobby with its connecting hallways, were renovated without interruption to the daily activities of the facility. Multiple phases, day room relocations and the challenge of a schedule was slowed so as not to engender anxiety among the residents was ably handled by CAM forces.

Of a particular challenge was the fact that the originally contracted design team defaulted as the project began; making CAM truly the design/builder for the project.

The second part of CAM’s contract included the construction of the new outdoor pavilion directly adjacent the roadway leading to St Elizabeth’s main entry which is used for parties and entertainment for the residents and their families. This new custom-built structure provides a sheltered area for entertaining or respite.

Holy Angels Catholic School, at Seton Keough High School

CAM was employed as the CM at Risk to convert a portion of the Seton Keough High School into the new Holy Angels Catholic School, for this fast track project to accommodate the relocated pre-school, kindergarten or elementary school children. CAM committed to and met their commitment to meeting the very stringent deadline of less than two months for opening the new school

While few exterior modifications were required, the entire new school needed to be separated from the high school’s interior, complete with fire separations and fire alarm upgrades throughout. Asbestos needed to be abated, classrooms and restrooms needed to be created or modified and new restrooms were added to meet the needs of the new elementary and pre-school students.

The seven existing “gang” restrooms were completely gutted and reconstructed with all new fixtures, partitions and accessories, and ceramic tile floors installed. The administrative area for the high school needed a facelift and a portion of the former convent was also renovated for use as office space.

New administrative offices were constructed to accommodate the Holy Angels Catholic School staff and a new Health Suite was constructed to serve both schools. CAM renovated two existing classrooms for use as a Computer Lab and Library, also adding air conditioning to the space, and several of the existing rooms were converted for use as Pre-K and K classrooms. All new IT cabling and systems were installed throughout the school and fire separations at both the corridors and all staircases were constructed to meet new fire code regulations. Additional fire alarm work needed to receive a certificate of occupancy was added to the scope during the course of the renovation. Not atypical of most renovation projects, CAM was charged with adding work to that which had been designed – an increase of more than 40% if the cost of the original project in added scope or work necessary due to the discovery of unforeseen conditions – all without the ability to add time to an already foreshortened schedule. For example, previously unforeseen asbestos containing materials were abated under full containment regulations as an addition to CAM’s scope of work.

The existing school structure now has two separate and secure entries – one for each of the schools – distinctly different classrooms, administrative areas, restrooms and the like, and is able to share the auditorium and athletic facilities without interrupting the curriculum of either of the schools.

Even though the teaching ends in June each year, a school remains occupied throughout the summer break and CAM was able to complete their work throughout all three floors of the building without adversely impacting the school’s summer schedule. CAM’s commitment to “doing what it takes” to meet a schedule was once again repeated when the staff and students returned on time to the newly renovated schools.

LSOP St. Martin’s Home Phases 1-3

In early summer 2007, CAM was retained by the Little Sisters of the Poor as a Construction and Design Advisor for the construction of their new 180,000-200,000 square foot Provincial Home, one of only three in the US, serving the needs of the 80 residents, 20 Sisters and the needs of the entire Eastern Province for the order.

Originally accepting the role as owner’s expert construction advisor, CAM would have been precluded from constructing the facility. Throughout more than eighteen months of regularly scheduled design and planning meetings, CAM was an integral part of all discussions regarding programming, materials selections, budgets, cost analysis, parallel estimates and value engineering. At CAM’s urging and advice, environmentally conscious materials and green building techniques were incorporated into the plans and program for the new structure. Plans for the new structure were halted at 100% design development drawings and the Little Sisters of the Poor elected to renovate their existing occupied facility – hiring CAM as the Design/Build Construction Manager at Risk for the project. This faith based home has required extensive pre-construction work to allow it to proceed to final design and construction – all completed at the originally quoted price. Multiple phases of construction have been added as contributions are received to allow the project to proceed.

CAM aided the Sisters in preparation of an RFP for design services and selection of the team to complete this multi-year, multi-phased project. Providing for independent and assisted living needs, as well as those requiring skilled nursing care, with a convent for the Sisters themselves, while constantly evaluating cost and durability, has proven to be a challenge to which CAM rose quickly.

The 200,000 sq. ft. renovation project is planned for at least five phases, three of which are completed; including the complete design, the chiller replacement and most currently the renovation of four “cottages” totaling 56,000 sq. ft. as well as the renovations to 22,000 sq. ft. of the lower level’s laundry wing, boiler wing, corridors and cottage mechanical rooms.

Phase IV work will renovate the large chapel, the convent, and the Postulate. Future plans include renovations to major administrative areas, creation of a new Main Street and the balance of the lower level.

Like many faith-based retirement communities, St. Martin’s Home includes a chapel, an auditorium, dining rooms, a commercial kitchen and laundry, administrative areas – in this case quite extensive, a medical suite, offices for Social Services and physical therapy, a publication office, and a planned “Main Street” area which contains resident amenities such as a game room, beauty salon and gift shop. Construction costs for the complete renovation project are estimated at approximately $25 million.

St. Louis Church Residence

St. Louis Parish Residence involved the new construction of a 5,700 square foot rectory.  The exterior is highlighted by a brick façade enhanced throughout the application of a special white wash coating. The white washed brick is adorned through the use of “Royal Building’s” board & batten vinyl siding applied vertically, and horizontally.

In addition to the exterior façade, the residence features include copper roofs, wood columns,  and custom dormers. The windows used in the residence were Aluminum clad wood windows with high performance low E glass utilizing simulated divided light.

The house is bordered by exquisite stone walkways and patios as well as  “Timber-tech decking”.