Holabird Academy

Within the inner city of Baltimore, two (2) existing Elementary/Middle Schools were replaced with two (2) new duplicate zero-energy facilities. The Holabird Academy has a distinct and individual exterior palette, however shares an identical footprint with Graceland Park/O’Donnell Heights EMS.

The school is equipped with student gardens, outdoor classrooms, rooftop solar labs, and vegetative roofs. Both schools were completed simultaneously, opening on-time during the middle of the COVID-19 pandemic.

Graceland Park-O’Donnell Heights EMS

Within the inner city of Baltimore, two (2) existing Elementary/Middle Schools were replaced with two (2) new duplicate zero-energy facilities. Graceland Park/O’Donnell Heights EMS has a distinct and individual exterior palette, however shares an identical footprint with Holabird Academy.

The school is equipped with student gardens, outdoor classrooms, rooftop solar labs, and vegetative roofs. Both schools were completed simultaneously, opening on-time during the middle of the COVID-19 pandemic.

Bay Brook EMS

This replacement school was constructed on an accelerated timeline so that Baltimore City Public Schools could occupy the building after the winter break. A combination of excellent plans, team experience and project-focused collaboration, generated nearly $1.3 million in savings to the owner.

The new 116,000 sf, 800 student facility is designed to promote flexible and interactive learning environments. All three classroom wings, P-K through 2nd grade, 3rd through 5th grade and 6th through 8th grade, contain dedicated Collaborative Learning Areas which are centralized to make the spaces open and easily accessible. Larger core-curriculum spaces consisting of the Cafeteria/Dining, Media Center, Administration, Gymnasium, and Community Space are located on the first floor.

CAM joined the project team during the Concept Design stage, while program standards and the replacement building’s orientation were being evaluated for this challenging site. During this time, we provided numerous cost estimates to the owner and assisted with key planning decisions.

In order to avoid unnecessary soil import/export costs, CAM studied and presented numerous building location scenarios with associated cost impacts. CAM and the design team had to balance various elements to meet LEED requirements, and achieve program goals. The desire to provide a welcoming addition to the neighborhood was accomplished while still meeting new parking requirements and providing walkable pathways easily accessed from the adjoining housing. Extensive sitework was performed in order to provide multiple playgrounds and a large athletic field, adjacent to the community space entrance.

Robert Poole Building

The Robert Poole Building is home to The Academy for College and Career Exploration (ACCE) and The Independence School, a project within the 21st Century School Buildings Plan. Our team partnered with the Maryland Stadium Authority, Baltimore City Public Schools, & JRS Architects to provide pre-construction & construction services to this historic building.

This project renovates the original historic building and demolishes several later, outdated additions, replacing them with two new additions. Construction began in August 2016, and was completed for the start of school in August 2018. Key features include 72,044 sf of renovated space including the Media Center and CTE Labs, with another 63,852 sf of new construction. The new portion of the building contains a state-of-the-art Gymnasium, Art & Music Classrooms, and a Collaborative Learning Stair.

A dedicated entrance for community space leads to 1,980 sf featuring a large meeting room, career readiness room, food pantry, and a laundry center. In addition, there are two new greenhouses available for student use.

Thoughtful design allows for the building to maximize daylight in instructional areas, including the new collaborative learning areas, while there is a clear circulation path for wayfinding and security.

The renovated facility will gracefully transform an iconic building in the Hampden neighborhood into a true 21st century school.

Youth Education and Rehabilitation Center

 

The Youth Education and Rehabilitation Center (YDC) is a 81,000 SF facility housing 60 detainees, located on Greenmount Avenue in Baltimore. Located at the northeastern corner of the Correctional Complex campus, the facility comprises new construction and renovated areas formerly occupied by the Baltimore Pre-Release Unit. The new construction was in place of the main facility of the Baltimore Pre-Release Unit, which was demolished for this project. The area that was renovated was part of a former warehouse building.

The YDC is a dedicated pretrial facility for youths, providing the extensive support services required of a juvenile population, including a full educational program operated by Baltimore City Public Schools. The facility also includes medical and mental health, and athletic/recreational spaces geared toward the specific needs of a youth population.

The pretrial center will provide educational and service benefits to its occupants. This new center will provide the mandatory sight and sound separation from the adult population, while allowing the occupants to take part in an educational program operated via Baltimore City Public Schools. Before this facility, the youth population was detained with hardened criminals, as they awaited trial without the ability to take part in educational and rehabilitative services.

The educational wing separates the school from housing, which will increase a sense of normalization for the youth population. With spaces like state-of-the-art classrooms, a full-sized gymnasium, art-room, media center, and collaboration centers, this facility will focus on educating and rehabilitating rather than just housing it’s occupants.

The building offers the ability to provide a full assortment of medical servicing capabilities. The facility includes a medical infirmary, full dental clinic, exam rooms, isolation rooms, psychology and behavioral health services and dialysis, and a spacious waiting area within the medical wing. This medical/health wing was designed and constructed around the specific needs of a juvenile population.

The facility achieved LEED Gold certification. A few of the integrated sustainable features include urban site selection and site density, reduction of water usage, a highly-efficient building envelope, high performance HVAC systems, efficient LED lighting sources, and recycled or readily renewable materials and finishes.

 

 

Hereford HS Renovation & Addition

This 188,000 square foot renovation and addition project was scheduled for twelve distinct phases and necessitated double shift work for over two years. The tightly scheduled project also  remained occupied throughout its duration.

Due to the complexity of the job, the aggressive schedule and the sheer acreage of the facility, CAM managed the renovation, the addition, the site work and the creation of a new pre-treatment waste water facility as four individual sub projects. Each of these sub projects had its own shifts and crews.

For nearly the entire duration of the project, the renovation required that CAM work two full shifts during all times when the school was closed to mitigate any impact to the administration and student population. The day shift proceeded form 7 a.m. to 3:30 p.m. while the second shift worked from 3 p.m. to 11 p.m. The second shift included an entirely different workforce and superintendent who worked closely in concert with the day shift superintendent.

This twelve-phased 143,000 square foot renovation included remediation of asbestos and removal and disposal of PCB ballasts. Renovations also included demolition throughout the school, installation of all new finishes and fixtures, new casework and classroom accessories and work to the mechanical, sprinkler and electrical systems.  Tightly coordinated phasing mandated that work be completed for the students to return to the renovated classrooms in accordance with the schedule. Parts of the building were vacated during breaks which allowed for unimpeded progress in some areas.

The addition was primarily constructed during the day shift.  It consisted of a new three-story, 45,000 square foot building with a cafeteria and STEM science addition. The addition is connected to the existing building via a new enclosed second floor bridge link.  The new structural steel, brick and cast stone structure also creates the new feature entry into the school.  Upon completion of the new addition and entry, the school moved into the new spaces while the renovations and site work continued.

The addition includes a new cafeteria with a full service kitchen, pantry and serving areas, eleven new Biology classrooms, Chemistry and Physics laboratories with prep and storage rooms, restrooms, offices and circulation areas.  Science casework, shelving and fume hoods as well as extensive IT requirements differentiate these spaces from typical high school classrooms.  A new HVAC system was also installed that includes a two pipe chilled water system and boiler.

The site work on this 270 acre facility was also primarily performed during normal working hours.  Additional night shifts were incorporated during work which required tying in to the existing electrical infrastructure. Site work also included extensive grading, paving for roadways and parking lots, and the installation of utilities and drain fields.

Twelve new storm water management ponds were also installed adjacent to five athletic complexes all of which needed to remain operational throughout the school year and for scheduled recreation programs during the summers and school breaks.

The fourth sub-project represented the construction of a new waste water/pre-treatment facility. The facility has the capability of handling 10,000 gallons/day.  In addition to serving the school as a waste water treatment plant, the building also serves to house and care for livestock associated with the school’s agricultural program.

During the entire project CAM managed logistical challenges as well.  Since there was only a single entry and exit to the school and site, deliveries were tightly coordinated with the 40 school buses and student and staff vehicular traffic. Materials for the project could only be received during specific windows of time which varied with the school’s event calendar.

Despite nearly three years of continuous construction activity, major school activities including concerts, proms and athletic activities were incorporated into the schedule and proceeded without interruption.

Glenmount Middle School

Project included a complete renovation of the existing 55,000 square feet school and construction of a 15,000 square foot addition to this historic building, originally constructed in 1929 and included in the National Historic Registry.

Interior renovations included new mechanical and electrical systems as well as the addition of several new classrooms, labs and support facilities. The renovation also included installation of a state of the art CAT 5 fiber optics computer data & TV network.

Great care was taken on the exterior renovations to preserve the details of this classic building. The signature cupola was removed and completely refurbished prior to its re-installation. The addition was designed to complement the historic building and provide an additional 15,000 square feet of academic space.

Site renovations involved the construction of new parking lots, installation of new landscaping and playground construction.

Baltimore International College – School of Culinary Arts

The project involved the transformation of a historic 1970 Baltimore City High School building into a state of the art facility for culinary training. Connected to a historic, though unused school building, this project located in Little Italy at the corner of Pratt Street and Central Avenue, not only adds 32,500 net square feet to the College’s current laboratory floor space, but also allows students use of the most cutting edge equipment available.

The CM at Risk design/build delivery method was utilized to meet a very tight budget and an aggressive 11 month design and construction schedule. The entire renovation was completed at a cost of just $85 per square foot.

The exterior received upgrades including a new window system consisting of thermally broken aluminum framing and insulated glazing, new exterior doors and frames, and an elevator addition at the link to the historic building outside both existing buildings allowing access to the newly renovated three story structure. Site work included the addition of a recreation courtyard highlighting brick pavers which define the urban kitchen garden, its foundation and leisure picnic area.

Interior improvements include the transformation of a portion of the basement parking garage to classrooms and offices for the Shipping/Receiving curriculum.

Extensive foundation modifications were employed to facilitate new access into the elevator and other common areas.

In total the project created eight new culinary laboratories, a student dining facility, a greenhouse, administrative offices, executive chef offices and a student athletic area/ auditorium. The entire mechanical and electrical systems were replaced to provide for the high demands of the new culinary labs and state of the art kitchen facilities.