Pontiac Mills Office & Retail

The Pontiac Mills Development is the adaptive reuse of more than 20 separate historic textile mill buildings into a mixed-use complex comprised of both office/retail and residential rental apartments. This historic textile mill complex was the original producer for Fruit of the Loom textile and garments.

Approximately 135 apartments and 50,000 SF of office/retail space will be developed within the existing mill complex along the banks of the Pawtuxet River in Warwick, Rhode Island.

Work on the development began in 2016 and will encompass the renovation of approximately 200,000 SF, with first occupancy in 2018 and all phases completed by 2019/2020. The estimated cost for the entire project is $35,000,000.00. The project has been approved as an historic structure/complex from both the State of Rhode Island and the National Park Service. Pontiac Mills, originally built in 1863, has been declared a Nationally Registered Historic District, and will utilize various state and federal tax credit programs.

Eastern Family Resource Center

 

The new, 80,000 sf, three-floor, LEED Silver Eastern Family Resource Center (EFRC) is located on the campus of Medstar Franklin Square Medical Center. This facility replaces and expands the previous shelter for men, women, and families, while containing the capability for an array of programs operated via Baltimore County Department of Health and Human Services.

With capacity for 330 residents, EFRC provides safe and stable transitional housing, dining, and educational resources for its residents. In addition, there are numerous health and medical capabilities including: dental, clinical, audiology, and WIC services. The shelter space was designed around the specific needs of those who occupy the building, with childcare and child development areas, an outdoor playground, and program collaboration/flexible office space for partnering agencies.

The new building houses multiple Health Department functions, including the Infants and Toddlers Program, Substance Abuse Treatment, a Sexually Transmitted Infections clinic, Family Planning, and the Womens, Infants and Children Supplemental Nutrition Program. Healthcare for the Homeless is also housed within EFRC as they engage in a partnership with the County to allow for the expansion of primary care, behavioral health, and supportive health services.

Baltimore International College – School of Culinary Arts

The project involved the transformation of a historic 1970 Baltimore City High School building into a state of the art facility for culinary training. Connected to a historic, though unused school building, this project located in Little Italy at the corner of Pratt Street and Central Avenue, not only adds 32,500 net square feet to the College’s current laboratory floor space, but also allows students use of the most cutting edge equipment available.

The CM at Risk design/build delivery method was utilized to meet a very tight budget and an aggressive 11 month design and construction schedule. The entire renovation was completed at a cost of just $85 per square foot.

The exterior received upgrades including a new window system consisting of thermally broken aluminum framing and insulated glazing, new exterior doors and frames, and an elevator addition at the link to the historic building outside both existing buildings allowing access to the newly renovated three story structure. Site work included the addition of a recreation courtyard highlighting brick pavers which define the urban kitchen garden, its foundation and leisure picnic area.

Interior improvements include the transformation of a portion of the basement parking garage to classrooms and offices for the Shipping/Receiving curriculum.

Extensive foundation modifications were employed to facilitate new access into the elevator and other common areas.

In total the project created eight new culinary laboratories, a student dining facility, a greenhouse, administrative offices, executive chef offices and a student athletic area/ auditorium. The entire mechanical and electrical systems were replaced to provide for the high demands of the new culinary labs and state of the art kitchen facilities.

Chesapeake Employers Insurance Facility

Executives and employees at the six-story, 80,000 square foot facility had several problems. There was a severe shortage of parking spaces for their employees and guests, the interior elevators were older and deliveries needed to be brought through the lobby, the finishes and office furniture was outdated, and most importantly the HVAC system did not work properly. Specifically, the office areas above the parking garage were so cold in the winter that no one could work in the area.

IWIF employed CAM as a CM at Risk to aid them in resolving these issues, hiring a design firm and completing the construction within their occupied offices. A new 165 space parking lot was constructed adjacent the building, complete with decorative fencing, retaining walls and a remodeled entryway into the building. The new elevator was construed within a building addition that provides access for both employees and deliveries to each of the floors. The HVAC problem was alleviated by a newly designed system and installed while the building was being renovated.

The ultimate challenge to this project was that the building remained occupied throughout construction. The lobby and each floor was renovated individually and employees relocated, office furniture deliveries were coordinated to meet the floor by floor renovation, cut-throughs were made to the floors for the elevator access and the un-used first floor auditorium was converted into usable office and conference space. Complex cabinetry and millwork create an outstanding executive and board room area. All work was completed without disruption or loss of work time for the IWIF employees.

Self Reliance Credit Union

This project consisted the new construction of a 3,000 sq structure in the historic Fells Point are in Baltimore City. The first step in the construction was to carefully raze an existing town home that sat on this corner site. An extremely small construction area made this a challenging task. The adjoining building was braced to avoid any negative effects from the demolition.

After demolition was completed construction began on this very ornate structure. Three stories were constructed and great detail was needed to create Ukranian designs using different color bricks. These elaborate designs are evident throughout the building. The entrance is adorned with pre-cast pediment to accentuate the exterior detailing.

Upon entering the structure one is struck by the breathtaking marble floor with inlaid patterns and a seven point star. The marble floor leads to a oak reception desk with metal trim applied at foot level. A fireplace provides an eye pleasing focal point as well as auxiliary heat to the lobby area.

Various offices are located through the hall past the lobby. On the second floor there is a full service apartment with a kitchen and a balcony. The second floor also contains the credit union’s conference room. The conference room features valances adorning a cathedral ceiling, custom oak paneling and bookcases.

Riva Road Business Center

CAM was contracted by a bonding company, Reliance Insurance, to complete various contracts.  One of the largest of these contracts was the Riva Road Business Center. This project was the completion of a 52,500 square foot class A office building in Annapolis, Maryland.

Police & Automotive Shop Facility

CAM was selected in a Design/Build proposal with a guaranteed max price to develop and construct the 46,000 square foot Administrative and Automotive Shops facility. The two story administrative area houses 21,150 square feet for the Maryland Transportation Authority including an exercise room, Holding Cells, and administrative support areas. The 13,300 square foot Shops facility includes a Vehicle Lube System, Vehicle Lifts, Wash Bays, and an Overhead Crane.

By modifying the limited structural design in the RFP, CAM was able to afford the owner more usable floor area as well as more headroom with the new continuous spread footing and wall bearing structural system. Our structural analysis revealed a lack of structural flexibility, so we deleted perimeter columns and beams to alleviate the stress and improve interior space.

Due to the fast track nature of the contract the re-designed footings were completed during the design phase of the project and the steel fabrication proceeded to maintain the tight completion schedule. Numerous finish enhancements were also added to the project during design. No additional costs were added to the contract as a result of these changes.

In addition, CAM moved the entire Bay Bridge surveillance and communication system from one building to the new Police and Automotive Facility. Control room consisted of running new fiber optics, data lines, video communications, monitoring, and the state police “MILES” system. Transition was completed flawlessly without any interruption of use

Owings Mills Learning Center

The Owings Mills Learning Center is a one-of-a-kind project in Baltimore County and features excellent roadside visibility that generated a high volume of consumer usage for its two occupants following its early spring official grand opening. The six-story, 120,000 square foot building overlooking I-795 has been designed to house a new branch of the Baltimore County Public Library, as well as an expanded location for the Community College of Baltimore County (CCBC). Positioned on the first two levels of the structure within 40,000 square feet of space, is the 19th and largest branch of the Baltimore County Public Library. It is stocked with a collection of nearly 115,000 items and feature individual study rooms, 70 computers for use by the general public, a magazine lounge, early learning activity center, teen area, café and large quiet study area. The library is also wired for complementary Wifi service and contains a community room that will be shared by CCBC.

The Community College of Baltimore County (CCBC) has leased the remaining 80,000 square feet and occupies floors three through six. Upon completion of the Learning Center, CCBC relocated from its current space on Painters Mill Road, which operates as an Extension Center to the main campus in Catonsville. The new space is approximately three times larger than the current facility, features 27 separate classrooms and specialized science laboratories, and provides resources to allow CCBC to expand its existing enrollment of 5,000 students.

The post tension concrete Owings Mills Learning Center has a complex skin of glass curtain wall, architectural pre-cast concrete, EIFS and architectural metal panel skin, faces a public plaza within Metro Centre at Owings Mills and is connected to the existing eight-level parking garage. The project has been constructed to achieve LEED-Silver certification via its partial green roof designed to improve both air and water quality and mitigate heat loss and gain, use of low VOC materials, use of recycled materials, regionally manufactured materials fabricated within 500 miles of its location, and all wood used on the project is FSC (Forestry Stewardship Council) certified.

Park Terminal Garage

Converting the 1899 70,000 sq. ft. former street car barn in to the Baltimore City Utility Maintenance Division Headquarters presented many challenges. All interior concrete framing and roof structure were removed leaving only the historic brick exterior walls. The existing streetcar maintenance tunnels were in-filled with concrete at a depth of 10′ to create the new structural footings.

The historic brick walls were braced until the new wide bay structural steel system was erected and the joists installed to carry the new flat metal roofing panels. These 108′ long roof panels were delivered to the tightly congested site at the corner of Fulton Ave and Druid Park Dr.  Two cranes were required to erect each panel. The existing stair towers were extensively re-worked, and a large amount of masonry restoration and lead paint abatement work was completed while the building remained fully occupied. Two stone belt cornices, stone parapets, accents and sills were fully restored to compliment  the restored brick masonry walls.

There were many challenges associated with working in an occupied urban environment. This project included complete restroom/locker room renovations, installation of new mechanical systems using air handlers, steam unit heaters,  steam lines and forced sanitary piping.

Electrical work included renovation or replacement of the power distribution systems, security and fire systems, public address systems and new light fixtures, switching and receptacles.

An extensive, elaborate shelving system, remotely and manually controlled overhead doors, dock levelers and window restoration also were installed. Work was completed ahead of schedule without interruption to the Division’s operations.